Ilegální obchod s živočichy v České republice, analýza a porovnání databáze České inspekce životního prostředí a obchodní databáze CITES - Jirků, Renáta (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce je zaměřena na ilegální obchod s volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami v České republice. Pojednává o všeobecných faktech týkajících se ilegálního obchodu a o produktech využívaných z volně žijících živočichů. V praktické části bakalářské práce je zhodnocena databáze České inspekce životního prostředí a celosvětová obchodní databáze CITES. Bylo zjištěno, že celkový počet reportovaných záchytů živočichů je v obou databázích rozdílný. Z neveřejných dat České inspekce životního prostředí vyplývá, že za období 2011-2020 bylo zadrženo 919 ilegálně obchodovaných exemplářů. Naproti tomu veřejně přístupná obchodní databáze CITES uvádí, že ve stejném období bylo zadrženo 42 záchytů. Od této skutečnosti se odrážejí výrazné rozdíly v obchodovaných taxonomických skupinách, determinovaných formách i v míře zastoupení exportních zemí, ze kterých příslušné exempláře pocházejí, atd.
Illegal trade in animals in the Czech Republic, analysis and comparison of the Czech environmental inspectorate database and CITES trade database
Keywords: Česká republika; ilegální obchod; obchodní databáze CITES; databáze České inspekce životního prostředí; publikování dat; obchodované komodity CITES; Czech Republic; illegal trade; CITES trade database; Czech Environmental Inspectorate database; data publication; CITES traded products