Jihlavští premonstráti a náboženský a národní život ve městě v 19. století - Krčálová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá německo-českými vztahy v převážně německé Jihlavě a postupným národním uvědomováním české menšiny v daném období. Její náboženský a společenský život byl úzce spjat s katolickou církví. Popisovanou hlavní pastorační službu pro Čechy poskytovala farnost svatého Jakuba, spravovaná strahovskými premonstráty. Kulturní a náboženský život byl ve sledovaném období propojen, proto je v práci zařazena informace o tehdejším školství, a protože se v průběhu let poměr národností měnil, je uveden i demografický vývoj obyvatelstva. Hlavním obsahem práce jsou formy pastorace a projevy náboženského života úzce spjatého s životem národním. Ani v tehdejší době neměla katolická církev ve společnosti tak jednoduchou úlohu, jak by se mohlo na první pohled zdát.
Keywords: Czech and German Catholics, National Developement, Pastoral activity, religious life
Keywords: katolíci české a německé národnosti; národnostní vývoj; pastorační působení; náboženský život; Czech and German catholics; national developement; pastoral activity; religious life