Možnosti využití Tai Chi 24 forem Yang ve fyzioterapii - Máni, Frederik (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá tradičním čínským bojovým uměním, Tai Chi. Cílem práce je přiblížit principy Tai Chi, zmapovat jeho možnosti použití v rámci fyzioterapie, popsat účinky cvičení tohoto bojového umění na lidské zdraví u lidí trpících vertebrogenním algickým syndromem a zhodnotit vliv tohoto cvičení na dané onemocnění. Práce je rozdělena na části teoretickou, praktickou a diskusi. V teoretické části je sepsán komplexní pohled na Tai Chi, kořeny ze kterých čerpá a stručný historický vývoj až do současnosti. Zde se nachází i kapitoly zodpovídající některé praktické otázky ohledně cvičení Tai Chi. Nejobsáhlejší kapitola teoretické části je věnovaná zdravotnímu účinku Tai Chi na lidské zdraví, jež je rozděleno na různé oblasti dle definice Světové Zdravotnické Organizace. Ke každé oblasti zdraví jsou uvedeny zahraniční výzkumné práce. Praktická část obsahuje kapitolu o vertebrogennímu algickému syndromu, kde jsou uvedeny statistické údaje o daném onemocnění, etiologie a i konzervativní léčba. V dalších kapitolách jsou popsané výzkumné otázky i výzkumný soubor. V kapitole věnované metodice jsou uvedené metody sběru dat a jsou tam i přiblíženy použité fyzioterapeutické vyšetřovací metody. V této části se nachází i kapitola popisující trvání, prostředí a časový harmonogram Tai Chi terapie. Rovněž zde lze nalézt soupis názvů cviků sestavy 24 forem Yang a odkaz na internetové video celé sestavy. Největší kapitolou praktické části je kapitola obsahující jednotlivé kazuistiky pacientů. Poslední kapitolou této části je sumarizace výsledků pacientů. V diskusní části jsou zasazena data zjištěná výzkumem v této bakalářské práci do kontextu studií zahraničních autorů, jež se zabývaly účinkem cvičení Tai Chi na různé aspekty lidského zdraví.
Possible uses of Tai Chi 24 form Yang in physiotherapy
Keywords: Tai Chi; účinky Tai Chi; fyzioterapie; 24 forem Yang; vertebrogenní algický syndrom; Tai Chi; effects of Tai Chi; physiotherapy; 24-form Yang; vertebrogenic pain syndrome