Komparace znalostí laické a odborné veřejnosti o činnosti Policie ČR v rámci IZS - Máchová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce jako zpráva o aplikovaném kvantitativním výzkumu splnila globální cíl a tři cíle dílčí. Globální cíl (systémová analýza role Policie ČR v rámci Integrovaného záchranného systému a vymezení vnitřních strukturních rovin charakterizujících Policii ČR) byl splněn v rámci teoretické části. Globální cíl výzkumu vedl ke konstrukci dotazníků odrážející základní parametry výchozí teorie (teorie ochrany obyvatelstva) v oblasti činností Policie ČR a generoval tři dílčí cíle. Tyto dílčí cíle byly spojeny s verifikací operacionalizovaných hypotéz H1, H2, H3. H1: Empirické rozdělení znalosti laiků o činnosti Policie ČR ve vybraném regionu je blízké rozdělení normálnímu. H2: Empirické rozdělení znalosti odborníků o činnosti Policie ČR ve vybraném regionu je vzdálené rozdělení normálnímu. H3: Znalosti laiků a odborníků o činnosti Policie ČR v rámci Integrovaném záchranném systému jsou na zvolené hladině statistické významnosti odlišné. Hypotéza H1 a H2 byly ověřeny pomocí deskriptivní i matematické statistiky. Hypotéza H3 byla ověřena pomocí metod matematické statistiky. Ke splnění globálního cíle byla použita metoda systémové analýzy. Ke splnění dílčích cílů a tím také k potvrzení hypotéz byly použity metody jednorozměrných a dvojrozměrných statistických analýz. Mezi přínosy práce patří přínosy praktické a teoretické. Mezi teoretické přínosy patří potvrzení aplikability dvojrozměrných a jednorozměrných statistických analýz spojených se zkoumáním výzkumných proměnných "Znalosti laiků", "Znalosti odborníků", "Typy teoretických rozdělení". Mezi praktické přínosy patří normalita znalostí u laiků a deklarovaná vzdálenost od normality u odborníků. Je otázkou zda zjištěná vzdálenost normality u odborníků je dostatečně velká nebo by měla být ještě vyšší. Právě zkoumání zjištěné vzdálenosti normality u odborníků by mohlo být náplní navazujících prací. Rovněž by bylo dobré se zaměřit na analýzu výsledků odpovědí na jednotlivé otázky dotazníku. Případná zjištěná nedostatečnost by se mohl promítnout do posílení přípravy odborníků v identifikovaných oblastech.
Comparison of knowledge of the lay and professional public about the activities of the Police of the Czech Republic within the Integrated Rescue System
Keywords: Integrovaný záchranný systém; statistické šetření; Policie České republiky; součinnost; Integrated rescue system; statistical investigation; Police of the Czech republic; cooperation