Finanční podpory a specifika účtování v zemědělském podniku - Šedivá, Jana (Jihočeská univerzita, 2020)
Obsahem mé diplomové práce byly finanční podpory a specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku a stanoveným cílem práce byly způsoby vedení daňové evidence a zjištění vlivu dotačních titulů na hospodaření farmy. V literárním přehledu je zhodnocen vývoj dotační politiky a zmapovány dostupné finanční podpory a fondy pro zemědělské subjekty, přehled účetnictví a současný stav zemědělství v České republice. V praktické části diplomové práce byla provedena analýza všech čerpaných dotací vybraného podniku, u provozních a investičních dotací bylo určeno jejich zaúčtování z pohledu daňové evidence. Za účelem splnění určeného cíle diplomové práce byla zhodnocena finanční stránka podniku z interních účetních dokumentů. Zhodnocen byl šestiletý časový vývoj hospodaření zemědělského podniku a k získání potřebných informací byla zvolena metoda osobního rozhovoru. Práce byla aplikována na hospodářský subjekt, který vede daňovou evidenci a zaměřuje se na smíšenou výrobu - živočišnou a rostlinnou produkci. Farma se více zaměřuje na živočišnou produkci, a proto byla provedena kalkulace nákladů na výkon dojnice. Bylo zjištěno, že komodita mléko je v tomto případě rentabilní i bez poskytnutí podpor, které farma každý rok čerpá. Roční celková částka vyplacených dotací se pohybuje kolem 2 500 000 Kč a dotace tvoří kolem 20% z celkových příjmů. Největší finanční podpory získává zemědělský podnik z dotačního titulu SAPS - Jednotná platba na plochu a z titulu ANC - Horské oblasti a jiné oblasti s přírodními nebo jinými zvláštními omezeními. Z analýzy plyne, že je farma do značné míry závislá na dotačních titulech.
The financial support and the specifics of bookkeeping of a chosen agricultural company
Keywords: daňová evidence; dotace; Jednotná žádost; výsledek hospodaření; zemědělský podnik; tax records; subsidy; single application; profit; farm