Jedlý hmyz a jeho postavení ve výživě - Žalkovská, Aneta (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce na téma "Jedlý hmyz a jeho postavení ve výţivě" je zmapovat konzumaci jedlého hmyzu u respondentů v anketním průzkumu, kteří jedlý hmyz jiţ v minulosti ochutnali či jej pravidelně konzumují. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky: Jaké jsou nejčastější druhy jedlého hmyzu konzumované v České republice a jaké nutriční přínosy z hlediska subjektivního vnímání konzumentů hmyz představuje. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na seznámení se s pojmem "entomofágie" a na její postavení ve výţivě v jiných částech světa i u nás. Dále je zde vypsané nutriční sloţení u vybraných druhů hmyzu a zajímavosti spjaté se způsobem jeho úpravy, vyuţitím a konzumací ve vybraných zemích. Praktická část byla zrealizována na základě výsledku v anketovém průzkumu a vyhodnocení odpovědí respondentů, kteří se zúčastnili cateringové akce zvané "Velký hmyzí večer" v místní brněnské restauraci "Klub cestovatelů". Na základě vyhodnocení ankety bylo zjištěno, ţe entomofágie je v dnešní době brána pouze, jako trend moderní gastronomie. Není vyhledávaná ve větší míře, ale podle názorů lidí v průzkumu vyplývá, ţe zájem o konzumaci jedlého hmyzu bude v budoucí době postupně narůstat. Respondenti uvedli, ţe po překonání psychické bariéry je chuť jedlého hmyzu pozitivně překvapila, nicméně nedokázali s určitostí říct, zda jej na základě toho začnou více vyhledávat či zařazovat mezi své stravovací návyky.
Edible insects and its position in nutrition
Keywords: entomofágie; jedlý hmyz; výživa; legislativa; gatronomie; entomophagy; edible insects; nutrition; legislation; gatronomy