Genotypizace bakterií rodu Xanthomonas patogenních pro rajče a papriku multilokusovým sekvenováním - Stehlíková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2013)
Předmětem této bakalářské práce je zjištění míry příbuznosti u 20 sbírkových izolátů rodu Xanthomonas způsobujících bakteriální skvrnitost rajčat a paprik. K určení příbuznosti byla použita metoda multilokusové sekvenční analýzy (MLSA). Byly zjištěny sekvence genů atpD, rpoD, gyrB, glnA a efP, které byly analyzovány pomocí softwaru MEGA verze 5.1. Výsledek byl vyhodnocen pomocí dendrogramu, dle kterého byly izoláty rozděleny do dvou klastrů. První klastr zahrnuje izoláty druhu Xanthomonas euvesicatoria spadající do skupiny A. Druhý klastr pak zahrnuje izoláty druhu Xanthomonas vesicatoria skupiny B. Výsledky dosažené v této práci se shodují se současnou klasifikací xanthomonád způsobujících bakteriální skvrnitost rajčat a paprik.
Genotyping of bacterial genus Xanthomonas pathogenic for tomato and pepper by multilocus sequencing.
Keywords: \kur{Xanthomonas}; sekvenování; MLSA; klasifikace; rajče a paprika; \kur{Xanthomonas}; sequencing; MLSA; classification; tomato and pepper