Filtrační rychlost a potravní selektivita bdelloidních vířníků (Rotifera) v půdě - Hlávková, Daniela (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce je zaměřena na potravní selektivitu a filtrační rychlost bdelloidních druhů vířníků v půdě. V tomto směru je o těchto organismech málo informací, a proto byly zpracovány informace známé pro planktonní druhy (Monogononta a Bdelloidea) a bdelloidní druh obývající dendrotelmy Habrotrocha thienemanni. Výsledkem této práce je soubor faktorů ovlivňujících filtrační rychlost a potravní selektivitu planktonních druhů, které mohou hrát podobnou roli i u bdelloidů.
Clearance rate and food selectivity of bdelloid rotifers (Rotifera) in soil
Keywords: filtrační rychlost; partikule; Bdelloidea; clearance rate; tracer cells; Bdelloidea