Multirezistentní baktérie spojené s nemocniční péčí v nemocnici Jindřichův Hradec, a.s. - Krčmárová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2013)
Pojem nozokomiální nákazy je historicky spojen s infekčním lékařstvím, s lékařskou mikrobiologií a také s rozvíjející se nemocniční epidemiologií a hygienou. Nozokomiální nákazy, nově infekce spojené se zdravotní péčí, jsou infekce vzniklé v příčinné souvislosti s poskytováním zdravotní péče.Etiologickým agens těchto nákaz jsou často tzv. nemocniční kmeny, mající vysokou rezistenci (to jest nejen schopnost přežívat nepříznivé podmínky zevního prostředí, ale i odolnost vůči antibiotikům a dezinfekčním prostředkům). Výskyt infekcí a kolonizací multirezistentními baktériemi roste po celém světě. Tyto organismy jsou endemické v mnoha zdravotnických zařízeních navzdory opatřením proti šíření těchto nákaz a řízené antibiotické terapii. Zvyšující se četnost multirezistentních baktérií představuje významnou hrozbu pro veřejné zdraví, prodlužuje dobu hospitalizace pacienta, zvyšuje ekonomické náklady a zvyšuje morbiditu i mortalitu. Základním zdrojem informací o míře rezistence je surveillance antibiotické rezistence, jejímž cílem je popis a identifikace aktuálních problémů a ovlivňování komplexních opatření i zvýšení obecné povědomosti o antibiotické rezistenci. Vývoj rezistence k antimikrobiálním látkám a hlavně četnost výskytu patogenních baktérií pak podmiňuje i terapii infekcí spojených se zdravotní péčí. Mezi nejčastější původce infekcí spojených se zdravotní péčí patří stafylokoky, enterobaktérie a pseudomonády, mohou to ale být všechny druhy známých mikroorganismů.V předkládáné bakalářské práci retrospektivně vyhodnocuji výskyt nejčastěji se vyskytujících multirezistentních baktérií v Nemocnici Jindřichův Hradec, a.s. za období uplynulých 11 let, u vybraných druhů invazivních baktérií porovnávám lokální data s dostupnými daty českými a evropskými (EARS-Net) a pokouším se hodnotit trendy ve výskytu těchto baktérií.Vzestupný trend počtu rezistentních kmenů baktérií a jejich rychlého šíření, v jindřichohradecké nemocnici skokově nejvíce v posledních dvou letech, je v našich podmínkách pravděpodobně způsoben zejména nevyhovujícím prostorovým uspořádáním některých oddělení nemocnice, zvláště pak oddělení umístěných ve staré budově interny (v současné době před totální rekonstrukcí). Příčinou je jistě, a to i přes všechnu snahu pracoviště nemocniční epidemiologie a hygieny, které je v naší nemocnici součástí oddělení lékařské mikrobiologie, také ne vždy důsledné dodržování protiepidemických opatření, zejména pak hygieny rukou. Důležitou roli jistě hraje i někdy neuvážené empirické podání antibiotik.Naše zkušenosti s problematikou multirezistentních baktérií i výsledky této retrospektivní práce jsou ve shodě s četnými studiemi z České republiky i ze zahraničí, které poukazují na rostoucí výskyt a na stoupající klinický význam multirezistentních baktérií v celé Evropě i ve světě.Trendy rezistence v Nemocnici Jindřichův Hradec, a.s. i přes snahu všech zúčastněných, zejména nemocničního týmu pro prevenci a kontrolu infekcí, v posledních letech zdařile kopírují vývoj v republice i v EU, tedy rezistence významně narůstá.
Multidrug-resistant bacteria associated with hospital care in the hospital Jindrichuv Hradec, Inc.
Keywords: multirezistentní baktérie; rezistence; surveillance; antibiotika; nemocnice; multidrug-resistant bacteria; resistance; surveillance; antibiotics; hospital