Kritická recepce románů Karla Matěje Čapka-Choda - Slabá, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem bakalářské práce je zmapování a analýza kritické recepce románů Karla Matěje Čapka-Choda V třetím dvoře (1895), Kašpar Lén mstitel (1908) a Turbína (1916), které představují jistý časový průřez autorovou tvorbou. Výsledkem by měla být komplexní představa o tom, jak jednotliví literární kritici (např. F. X. Šalda, J. Vodák a další) interpretovali vybraná díla, jak je hodnotili a do jakých literárních kontextů je kladli. Sledovány budou zejména ty reflexe, které uváděly romány do souvislostí s naturalismem, resp. s tvorbou evropských naturalistů. Autorka využije k bibliografické rešerši dobových kritik databázi Retrobi.
Critical reception of novels by Karel Matěj Čapek-Chod
Keywords: Karel Matěj Čapek-Chod; kritická recepce; naturalismus nebo realismus; románová tvorba; Karel Matěj Čapek-Chod; critical reception; naturalism or realism; novel work