Sestra jako představitelka zdravého životního stylu - Soukupová, Marie (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce s názvem Sestra jako představitelka zdravého životního stylu je tvořena dvěma hlavními částmi a to teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou obsaženy teoretické poznatky týkající se problematiky životního stylu všeobecných sester vyplývající z charakteru jejich profese, témata týkající se osobnosti všeobecné sestry, životního stylu sester, psychohygieny sester. Praktická část diplomové práce referuje o kvantitativním výzkumu, který proběhl u 193 všeobecných sester formou dotazníkového šetření, o pravděpodobném dodržování zdravého životního stylu sestrami, o vlivu výchovy na dodržování zdravého životního stylu. Z výzkumu vyplývá, že většina sester zná ovlivnitelné determinanty zdravého životního stylu, ale profese všeobecné sestry neumožňuje sestrám tyto determinanty ve svém životním stylu naplnit. Výchova ke zdravému životnímu stylu v dětství nemá u zkoumané skupiny respondentů vliv na dodržování zdravého životního stylu v dospělosti, délka praxe nemá vliv na dodržování zdravého životního stylu sester. Diskuse a závěr podávají souhrn o získaných výsledcích.
Nurse as a representative of a healthy lifestyle
Keywords: Všeobecná sestra; zdravý životní styl; stres; fyzická zátěž; psychická zátěž; pracovní podmínky sester.; General nurse; healthy lifestyle; stress; physical stress; psychological stress; working conditions of nurses.