Posouzení krmných dávek a jejich vliv na mléčnou užitkovost - Roubíčková, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
V provozních podmínkách na školním statku Měšice byly v letech 2010 a 2011 posouzeny krmné dávky a jejich vliv na mléčnou užitkovost. Především se jednalo o srovnání základních živin krmných dávek s doporučením. Dále byla hodnocena technika krmení, kvalita silážovaných krmiv, složení krmných dávek a obsah mléčných složek. Ve sledovaném podniku byly posouzeny vybrané ukazatele ekonomiky chovu dojnic. Z výsledků je patrné, že krmné dávky dávají dobrý předpoklad vysoké užitkovosti dojnic. Měla by se však zlepšit kvalita objemných krmiv, především kukuřičné siláže.
Evaluation of feed rations and their effect for milk production
Keywords: dojnice; výživa; krmná dávka; mléčná užitkovost; dairy cows; nutrition; feed ration; milk yield