Život rodičů a dětí v terapeutické komunitě - Trejlová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá problematikou závislosti u rodičů s dětmi, kteří se léčí v terapeutické komunitě. Jde se o jednu z mála možností, kde mohou mít rodiče během léčby své děti u sebe. Cílem práce je zjistit, jak možnost léčby spolu se svým dítětem/dětmi vnímají samy klientky. Cílem práce je rovněž zjistit, jak vnímají přizpůsobení programu terapeutické komunity pro rodiče s dětmi a jak jsou spokojené s nabídkou aktivit pro rozvoj dětí. Teoretická část se zabývá charakteristikou terapeutické komunity, užíváním návykových látek v průběhu těhotenství a rodičovstvím v kombinaci se závislostí. Pro praktickou část byl zvolen kvalitativní výzkum realizovaný pomocí polostrukturovaných rozhovorů, zúčastněného pozorování a písemného dotazování. Data byla zpracována pomocí tematické obsahové analýzy. Z výzkumného šetření vyplývá, že za možnost léčby spolu se svým dítětem jsou respondentky velmi rády a bez této možnosti by do komunity nenastoupily. Děti jsou jejich hlavní motivací. Přizpůsobení programu i nabídka aktivit se ukázaly jako dostačující a téměř všechny respondentky jsou s tímto chodem spokojené.
Parent's and children's life in the therapeutic community.
Keywords: Terapeutická komunita; závislost; návykové látky; rodičovství; Therapeutic community; addiction; addictive substances; parenthood