Specifika podpory z fondu ŽP - čerpání pro rozvoj regionu - Dvořáčková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem diplomové práce je, jak Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP) přispívá k rozvoji regionu pomocí finančních podpor. V rámci diplomové práce jsou vybrány dva regiony. Region Jihozápad s relativně vyváženým životním prostředím a region Moravskoslezsko s narušeným životním prostředím. Teoretická část je zaměřena na historii životního prostředí České republiky. Dále je zde charakterizováno financování životního prostředí ze zdrojů České republiky a ze zdrojů Evropské unie. V této části je také charakterizována problematika kvality života a způsobu jejího měření. Praktická část se zabývá analýzou finančních podpor regionům ze SFŽP, dále také analýzou do jakých složek životního prostředí proudí nejvíce investiční a neinvestiční výdaje regionů ze všech zdrojů ČR. A v poslední část diplomové práce se zabývá kvalitou života ve vybraných dvou regionech. Nejprve je kvalita života posuzována (hodnocena) pomocí analýzy vybraných 3 složek ŽP ovzduší, voda, lesy. V další části se kvalita života posuzuje podle indexu EPI, který je pro diplomovou práci upraven. Tento index posuzuje, jaké bylo životní prostředí v roce 2004 a v roce 2011, jestli došlo ke zlepšení stavu životního prostředí či nikoliv.
Specifics of support from the Environment Fund - exploitation for the region's development
Keywords: Životní prostředí; vývoj; podpora; kvalita života; Environment; development; support; quality of life