Rozdílné přístupy rodičů při výchově dětí a rizikové faktory ve výchově - Jakovljevičová, Helena (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá výchovnými přístupy jednotlivých rodičů a jejich rozdílnými pohledy na péči o své děti. V teoretické části této práce jsou zachyceny nejdůležitější body týkající se pojmu rodina, a také je zde nastíněna problematika výchovy a možná rizika, která s sebou výchova přináší. Jsou zde zdůrazněny důležitosti rolí jednotlivých vychovatelů a nežádoucí faktory, které mohou ohrozit vývoj jedince, pokud dojde při jeho výchově k závažnějším pochybením. V praktické části jsou zaznamenány výsledky smíšeného výzkumu. Sběr dat byl uskutečněn pomocí dotazníků, které byly určeny jak pro rodiče, tak učitele. Informace, získané z dotazníků, jsou doplněny daty, získanými z polostrukturovaného rozhovoru, a to z řad obou skupin.
Different approaches to parenting in children's education and risk factors in education
Keywords: rodina; výchova; výchovné přístupy; typy výchovy; rizika výchovy; family; upringing; approaches to upbringing; types of upbringing; upbringing-related risks