Paliativní péče z pohledu transkulturního ošetřovatelství - Maňhalová, Jana; Bóriková, Ivana; Farský, Ivan; Tóthová, Valérie; Žiaková, Katarína (Univerzita Komenského v Bratislave, Jesseniova lekárska fakulta v Martine, 2014)
Cílem příspěvku je nastínit problematiku umírání a smrti z pohledu transkulturního ošetřovatelství a zohlednit nezastupitelnou roli paliativní péče v interakci s diverzitou kultur v ošetřovatelské profesi. Jedná se o příspěvek teoretického charakteru, který byl vytvořen na základě analýzy domácích a zahraničních zdrojů. Vlastní text příspěvku je členěn do 4 logicky uspořádaných celků. První podkapitola pojednává o ošetřovatelské profesi a její náročnosti. Druhá podkapitola se zabývá filosofickými aspekty umírání a smrti. Třetí podkapitola obsahuje základní definice pojmů z paliativní péče a poslední, čtvrtá podkapitola, se zaměřuje na transkulturní ošetřovatelství. Na základě analýzy zdrojů jsme zjistili potřebnost výzkumného šetření dané problematiky. Z důvodu zvýšení prestiže profese sestry v rámci zvyšování kvality poskytované péče je zapotřebí se problematikou paliativní a transkulturní péče i nadále zabývat.
Palliative care from the perspective of transcultural nursing
Keywords: Paliativní péče; umírání; smrt; sestra; pacient; transkulturní ošetřovatelství; Palliative care; dying; death; nurse; patient; transcultural nursing