Křesťan a vegetariánství - Jáchim, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce je zaměřena teoreticky, zabývá se vztahem člověka ke stvoření v souvislosti s konzumací masa. Problematika je nahlížena z křesťanského hlediska, snaží se najít odpověď na otázku, zda by měl být křesťan vegetarián. První kapitola vychází z biblických textů, přibližuje výpovědi Starého i Nového zákona, ve vztahu k vegetariánství. Významná je v tomto směru zpráva o stvoření, která vymezuje postavení člověka a jeho vztahy k okolnímu stvoření, včetně zvířat. Druhá kapitola se věnuje vegetariánství v historii a dnes. Charakterizuje vývoj novodobého vegetariánství, vztah ke konzumaci masa v historii a také důvody, které vedou jednotlivce k tomuto stylu stravování. Třetí kapitola reflektuje křesťanský pohled na stvoření, etický vztah ke zvířatům. Postoj k vegetariánství je v této kapitole odvozen ze vztahu křesťana ke stvoření a zvířatům.
Christian and vegetarianism (Man’s relation to the creation in context of meat consummation)
Keywords: vegetariánství; konzumace masa; stvoření; křesťanská odpovědnost; práva zvířat; etický vztah ke zvířatům; vegetarianism; meat consummation; Creation; Christian responsibility; animal rights; ethical relation to animals