Možnosti vzniku mimořádné události v Jihočeských papírnách Větřní - Samková, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2007)
Možnosti vzniku mimořádné události v Jihočeských papírnách Větřní Tato práce je koncipována tak, aby postihla základní události, které lze zahrnout do uceleného systému opatření k zajišťování ochrany před mimořádnými událostmi v provozu JIP a.s., Větřní. V souladu se současným stavem znalostí je lidská bezpečnost definována jako bezpečnost lidského systému, ve kterém jsou zvažovány dále uvedené chráněné zájmy :  Životy, zdraví a bezpečí lidí  Životní prostředí  Majetek a veřejné blaho  Technologie a infrastruktura V současné době se vyskytuje řada definic, které charakterizují to, že v různých oblastech lidské činnosti se vyskytuje něco, co neodpovídá běžným podmínkám. Za sjednocující pojmenování lze použít termín '' mimořádná událost '', kterou lze definovat jako škodlivé působení sil a jevů vyvolaných činností člověka, přírodními vlivy ale také jako havárie ( většinou v důsledku činnosti člověka ), které ohrožují život, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžaduje provedení záchranných a likvidačních prací. Při zpracování této práce jsem se snažila postihnout část problematiky spojené s řešením možných mimořádných situací. Cílem této práce bylo sestavit materiál poskytující souhrnné informace z hlediska možných ohrožení mimořádnou událostí a systém řešení v případě ohrožení a vzniku mimořádné události. Pro zpracování této práce jsem využívala současně platné zákony a vyhlášky k nim, které dle mého úsudku odpovídají potřebám jak prevence závažných havárií, tak i provádění záchranných a likvidačních prací.
Possibility of being an exceptional incident in South Bohemia Paper mill in Větřní
Keywords: nebezpečná látka; analýla rizik; povodeň; likvidační práce; záchranné práce; integrovaný záchranný systém; mimořádná událost; hasičský zachranný sbor; dangerous chemical; risk analysis; flood; cleanin a works; salvage works; integrated salvage system; emergenci event; fire brigade