K jazyku a stylu událostí let 1971-75 v československých denících (Rudé právo, Mladá fronta, Svobodné slovo) - Svobodová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá popisem jazykových prostředků užívaných v textech významných československých deníků v letech 1971 - 1975. První část práce stručně charakterizuje publicistický styl a vymezuje problematiku žurnalistky. Samostatné kapitoly uvádějí stručný souhrn událostí let 1971 - 75 a přibližují historii a strukturu nejvýznamnějších československých deníků sledovaného období. Druhou částí - a také těžištěm práce - je vyhledání lexikálních prostředků užitých v textech: módních slov, klišé, frazeologismů, cizích slov atd. Práce se zaměřuje na popis těchto prostředků a na charakteristiku jejich využití v textu.
About a language and style of the events in the years 1971 - 75 in Czechoslovak journals (Rude pravo, Mlada fronta, Svobodne slovo)
Keywords: jazykové prostředky; žurnalistika; publicismus; klišé; módní slova; frazeologická spojení; cizí slova; aktualizace; automatizace; persvazívní funkce; lexical methods; journalism; publicism; fashion words; cliché; phraseologisms; foreign words; automatization; actualisation; persvasive function