Možnosti lázeňské léčby u pacientů s Morbus Bechtěrev - Hořejší, Petr (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi a vlivem lázeňské léčby na pacienty s Morbus Bechtěrev. Práce se skládá z teoretické a výzkumné části. Pro mapování možností lázeňské léčby a bližší popis jednotlivých procedur byly vybrány Slatinné lázně Třeboň s.r.o., ve kterých byla provedena výzkumná část. V teoretické části práce jsou popsány anatomické struktury, kineziologie axiálního systému, poznatky o Bechtěrevově chorobě, definice onemocnění, klinické příznaky, vyšetření a samotná diagnostika. Následně jsou sepsány všechny možnosti léčby u pacientů s Morbus Bechtěrev. Výzkumná část obsahuje seznam, popis a účinek všech lázeňských procedur, které se předepisují pacientům s Morbus Bechtěrev. Ve výzkumné části práce dále lze naleznout kazuistiku konkrétních pacientů s diagnózou Morbus Bechtěrev a průběh fyzioterapie. Cílem práce bylo zmapování možností lázeňské léčby a zjistit vliv léčby na pacienta. K dosažení vytyčených cílů byla použita kvalitativní forma výzkumu. Informace o průběhu a sestavě procedur jsem získal rozhovorem a spoluprací se zaměstnanci lázní. Podrobnější informace o zdravotním stavu pacientů jsem získal díky kineziologickému rozboru a rozhovoru s pacienty, který mi ukázal vliv a význam lázeňské léčby u pacientů s Morbus Bechtěrev.
The possibilities of spa treatment on patients with Bechterew´s disease
Keywords: Morbus Bechtěrev; lázeňská léčba; fyzioterapie; páteř; fyzikální terapie; Bechterew disease; spa treatment; physiotherapy; spine; physical therapy