Znalosti obyvatelstva v zóně havarijního plánování o provozu Jaderné elektrárny Temelín - Krčmář, Martin (Jihočeská univerzita, 2019)
Předložená diplomová práce je založena na analýze znalostí obyvatelstva v zóně havarijního plánování o provozu, bezpečnosti a způsobu chování v případě havárie Jaderné elektrárny Temelín (ETE). S riziky plynoucími z provozování jaderného zařízení souvisí havarijní plánování, které slouží k připravenosti na mimořádné události či krizové situace pro území, které nazýváme zóna havarijního plánování. Pod pojmem havarijní plánování, respektive havarijní připravenost, je nutné vidět rovněž informovanost a znalost obyvatelstva o provozu, riziku a následném opatření v případě havárie v ETE. Cílem této diplomové práce je hledání odpovědi na otázku "Jaké jsou znalosti obyvatelstva v zóně havarijního plánování o provozu Jaderné elektrárny Temelín?" Na základě konzultací s pracovníky ČEZ, a.s., vykonávajících činnosti na Jaderné elektrárně Temelín a za pomoci studia literatury, odborných článků a příslušných právních předpisů byla vypracována teoretická část. Praktická část je zpracovaná formou dotazníkového šetření a je rozdělena do tří částí: provoz, rizika a bezpečnost, znalosti a chování při havárii. Výsledky ukázaly rezervy ve znalostech respondentů týkajících se jak provozu, tak znalostí a chování při havárii. Kladně lze hodnotit informovanost respondentů ohledně používaného jaderného paliva, co je to kontejnment a jak postupovat v případě evakuace. Nedostatečné znalosti mají respondenti na otázky, k čemu slouží reaktor, jaké bariéry stojí mezi aktivní zónou a životním prostředím, kdy použít jodovou profylaxi. Současný stav znalostí obyvatelstva o provozu ETE považuji v některých oblastech za nedostatečný a navrhuji zjednat nápravu. Za důležité považuji zaměřit se na obyvatele ve věku nad 50 let, jejichž neznalost je až alarmující.
Knowledge of Inhabitants within the Emergency Planning Zone of the Temelín Nuclear Power Plant Operations
Keywords: Jaderná elektrárna Temelín; havárie jaderného zařízení; informovanost obyvatel v zóně havarijního plánování; rizika spojená s provozem ETE.; The Temelín Nuclear Power Plant; nuclear equipment failure; awareness of inhabitants in the emergency planning zone; risks concerning TNPP operations.