Liturgický rok a výuka křesťanské výchovy v mateřské škole. - Čapková, Hana (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce se věnuje dětem v předškolním věku z pohledu biologie, psychologie, sociologie a pedagogiky s přihlédnutím na dětský rozvoj osobnosti v mateřské škole. Práce vychází z Rámcově vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a snaží se rozšiřovat a prohlubovat jednotlivá témata o spirituální složku dítěte. V praktické části jsou návrhy témat pro práci s předškolními dětmi na období tří let. Témata se váží k jednotlivým obdobím liturgického i kalendářního roku. Formou hry se dětem přibližují jednotlivá období během školního roku pomocí symbolů, které jsou typické pro dané období.
Liturgical Year and Education of Christian Education at Kindergartens
Keywords: předškolní věk; mateřská škola; Rámcově vzdělávací program pro předškolní vzdělávání; křesťanská výchova; liturgický rok; Preschool age; Kindergarten; General Educational Program for Preschool Education at kindergartens; Christian education; Liturgical year