Ekologické principy permakultury - Gissler, Alexander (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce zkoumá vědecký základ agroekologických praktik, metod a struktur doporu-čené permakulturou, jak uvedené na dotazník České permakulturní asociace s účelem kvalifikovat permakulturní projekty jako takové čí jako projekty s permakulturními prv-ky. Pro praktiky, metody a struktury uvedené byla provedená literární rešerše na Web of Science. Přes tuto rešerši bylo možné identifikovat různé publikace potvrzující vhod-nost těchto doporučených praktik, i když pro některé z nich, zejména aplikace průmys-lových hnojiv a bezorebné systémy, vědecké výsledky naznačí pozitivní vlivy, dokud správně aplikované. Dále práce s tímto dotazníkem sugeruje, že permakultura není prostě agroekologická hnutí, ale její dnešní ohnisko je širší, hledající udržitelná řešení v mnoho aspektech života, včetně ubytování, získávání energie a vody a také socio-ekonomických aktivit lokálních a regionálních komunit.
Ecological Principles of Permaculture
Keywords: permakultura; agroekologie; udržitelnost; vědecká potvrzení; Permaculture; agroecology; sustainability; scientific evidence