Etické problémy environmentalistického pojetí člověka - Horek, Rostislav (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá etickými problémy nového sociálního fenoménu, za který je pova-žován environmentalismus. V úvodní části je učiněn přehled základních způsobů pohlí-žení na člověka, které jsou dále konfrontovány s pohledem environmentalistickým. Na ten je poté nahlíženo z mnohých perspektiv ? vědecké, politické a náboženské. Tyto pohledy potvrdily nejprve v rovině teoretické a poté v rámci další části práce i v rovině praktické přímou a viditelnou aplikaci environmentalistických myšlenek v rámci sou-časné společnosti. V rámci kvantitativního výzkumu v oblasti sociální práce došlo rovněž k potvrzení všech tří stanovených hypotéz. Potvrdily se přímé souvislosti mezi ovlivňováním environmentalismem, sociální prací a aplikací environmentalistických myšlenek do přímé práce s klienty.
The Ethical problems of environmentalistic conception of man
Keywords: environmentalismus; etický problém; pojetí člověka; člověk a příroda; sociální fenomén; sociální práce.; environmentalism; ethical issue; the koncept of man; man and nature; socialphenomenon; social work