Stabilita homogenity zorného pole scintilační kamery DST-XL - Rudolfová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Stanovení homogenity zorného pole scintilační kamery DST-XL probíhá v rámci každodenních kontrol kvality přístrojové techniky na Oddělení nukleární medicíny v českobudějovické nemocnici. Homogenita je důležitý parametr kvality scintigrafického zobrazení. Udává, zda jsou jednotlivá místa v zorném poli zobrazována se stejnou účinností (citlivostí). Kontroly stability homogenity zorného pole zajišťují plynulý chod pracoviště a hlavně umožňují získat kvalitní obrazové informace o distribuci radiofarmaka v těle pacienta. Cílem mé bakalářské práce bylo ověřit, zda výsledky měření splňují normy stanovené výrobcem. Měření bylo prováděno po dobu šesti měsíců od začátku října 2010 do konce března 2011 v čtrnáctidenních intervalech. Na Oddělení nukleární medicíny Nemocnice v Českých Budějovicích se používá metoda měření s homogenním ozářením detektoru bez kolimátoru bodovým zdrojem a stanoví se tak vnitřní homogenita detektoru. Existuje ještě druhá metoda, pomocí které se stanovuje celková (vnější) homogenita kamery. Při této metodě se k homogennímu ozáření detektoru používá plošný zdroj. Důležité je, že se měří, na rozdíl od námi používané metody, s nasazeným kolimátorem. Pomocí obou metod se dosáhne přibližně stejných výsledků. Získané výsledky testů stability homogenity zorného pole scintilační kamery DST-XL se pohybovaly v rozmezí hodnot stanovených výrobcem a potvrdily tak mou hypotézu.
DST-XL scintillation camera and stability of its visual field uniformity
Keywords: Bodový zdroj; integrální homogenita; plošný zdroj; provozní zkoušky; scintilační kamera; systém zabezpečení jakosti; Point source; integral uniformity; area source; operational tests; scintillation camera; system of quality assurance