Pracovní migranti z Ukrajiny a Vietnamu na českém trhu práce - Teplá, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá problematikou pracovních migrantů z Ukrajiny a Vietnamu. Teoretická část je vymezena k popisu od současného stavu na trhu práce z pohledu pracovní migrace až po sociokulturní prostředí pracovních migrantů z Ukrajiny a Vietnamu. Součástí diplomové práce je praktická část, která obsahuje čtyři přepsané hloubkové rozhovory (s pracovním migrantem z Ukrajiny, s pracovním migrantem z Vietnamu, s českým zaměstnancem spolupracujícím s pracovním migrantem a českým zaměstnavatelem, jenž zaměstnává pracovním migranty). Z těchto rozhovorů vyplývá, že pracovní migranti mají stejné podmínky jako čeští zaměstnanci, do ČR přijíždí za účelem vydělat peníze a vrátit se zpět do vlasti a zvýšit životní úroveň své rodině. Dále že práce v jejich zemi je dostatek, ale je nedostatečně ohodnocená. O pracovní pozice, které v českých firmách zastávají neměli před jejich nástupem Češi zájem. Předsudků si v ČR jsou vědomi, ale nepřipouští si je a s každým jednají individuálně. Z počátku má každý z nich zkušenost se zprostředkovatelskou agenturou nebo ''klientem'', kteří jim zajistí práci a ubytování v ČR. Největší bariérou je pro ně jazyková bariéra, kterou považují za překonatelnou. V českou legislativu nesledují a spoléhají se na svého zaměstnavatele. Největší rozdíl, který je mezi jejich zemí a ČR, je v přístupu k rodině míře religiozity. Na zmírnění nepřátelského vnímání jejich postavení v očích české společnosti jsou ochotni spolupracovat.
Working Migrants from Ukraine and Vietnam in the Czech Labour Market
Keywords: pracovní migranti; trh práce; klientský systém; práce; working migrants; labour market; client system; work