Zdravotní pojištění z pohledu osob s chronickým onemocněním diabetes mellitus - Šináklová, Marie (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce si klade za cíl zjistit názory diabetiků na stávající systém úhrad zdravotnických pomůcek a zdravotních výkonů z veřejného zdravotního pojištění. Diplomová práce je strategicky rozdělena na teoretická a praktická východiska. Teoretická východiska jsem dále pomyslně rozčlenila na tři části. V první části jsem se zaměřila na onemocnění diabetes mellitus, v druhé části jsem vylíčila základní východiska zdravotního pojištění a v třetí části jsem popsala souvislosti plynoucí ze vztahu mezi zdravotním pojištěním a diabetem, kde jsem uvedla např. poskytování a úhradu zdravotnických pomůcek či zdravotních výkonů. Praktická východiska zahrnují cíl práce, hypotézy, metodiku, výsledky výzkumu a diskuzi. Ke zpracování dat byla použita kvantitativní strategie výzkumu a ke sběru dat byla zvolena metoda dotazování a technika dotazníku. Výzkumný soubor tvořili diabetici evidovaní u vybraného lékaře v diabetologické ordinaci. Distribuovala jsem celkem 300 dotazníků a 248 dotazníků se mi vrátilo. Návratnost tedy po zaokrouhlení činila 82,7%. Z tohoto celkového počtu 248 dotazníků bylo možné pro výzkum použít 232 dotazníků, tudíž 16 dotazníků bylo vyřazeno. K tomuto vyřazení došlo v případech, kdy respondenti uvedli buď neúplné, nepřesné či logicky nesprávné odpovědi na otázky podstatné pro výzkum. Za účelem dosažení stanoveného cíle byly stanoveny dvě hypotézy, kdy první zněla: Diabetici I. typu jsou s množstvím hrazených zdravotnických pomůcek z veřejného zdravotního pojištění spokojeni více, než diabetici II. typu. Dle výsledků výzkumu byla průkaznost této hypotézy shledána jako statistiky významná a potvrdilo se tedy, že diabetici I. typu jsou s množstvím hrazených zdravotnických pomůcek z veřejného zdravotního pojištění spokojeni více, než diabetici II. typu. Druhá hypotéza zněla: Diabetici I. typu jsou s množstvím hrazených zdravotních výkonů z veřejného zdravotního pojištění spokojeni více, než diabetici II. typu. Dle výsledků výzkumu nebyla v tomto případě průkaznost hypotézy shledána jako statisticky významná, tudíž diabetici I. typu nejsou s množstvím hrazených zdravotních výkonů z veřejného zdravotního pojištění spokojeni více, než diabetici II. typu. Vypracovaná diplomová práce by mohla být nápomocná především k rozšíření znalostí nejen diabetiků, ale i široké veřejnosti. Byla bych také moc ráda, kdyby má práce posloužila zdravotním pojišťovnám jako zdroj informací o klientech využívajících veřejné zdravotní pojištění, konkrétně tedy o osobách s chronickým onemocněním diabetes mellitus. V rámci pozdějších let by se tato práce mohla stát také námětem pro zpracování dalších výzkumů týkajících se této problematiky.
Health Insurance from the perspective of People with the Chronic Disease Diabetes Mellitus
Keywords: diabetik I. typu; diabetik II. typu; diabetes mellitus; zdravotnické pomůcky; zdravotní výkony; zdravotní pojištění; spokojenost; úhrada; type 1 diabetic; type 2 diabetic; diabetes mellitus; medical devices; medical procedures; health insurance; satisfaction; reimbursement