Orientální tanec v kontextu zdraví ženy - Prosserová, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývávlivem orientálního tance na zdraví ženy. V teoretické části jepopsána historiebřišního tance - kde a za jakým účelem vlastně vznikl, jak v posledních dvou stoletích překonával zpočátkuodmítavý až pohoršující postoj společnosti a jakou roli hraje či může sehrát v životě každé ženy dnes.Práce dále vystihuje jeho specifické odlišnosti od obvyklých druhů jiných tělesných aktivit včetněvšech jeho zdravotních dopadů.Praktická částobsahuje analýzu a vyhodnocení dotazníkovéhošetřeníu82 tančících respondentekvšech věkových skupin v náhodně vybraných studiích zabývající se výukou orientálního tance. Cílem práce bylo zjistitvliv břišního tancena všechny oblasti zdraví ženy. Výzkumpřineslodpovědi na otázky, jakým způsobem ovlivnil život tanečnic, v čem pociťují jeho klady, kde spatřují jeho nedostatky. Respondentky se shodly v přínosu orientální tance nejen v oblasti zdraví fyzického, ale zejména psychického, sociálního i spirituálního.Orientální tanec se jim nemalou měroukladně promítl do jejich současného běžného života.
Oriental dance in the context of women's health
Keywords: orientální tanec; břišní tanec; zdraví; žena; tanečnice; psychické a fyzické účinky; pohyb; Oriental dancing; belly dancing; health; woman; dancer; mental and physical effects; physical activity