Perzekuce Římskokatolické církve na Zlínsku Komunistickou Stranou Československa v letech 1948-1960 z pohledu archivních dokumentů - Barbořák, Jiří (Jihočeská univerzita, 2008)
Za téma diplomové práce jsem vybral Perzekuci Římskokatolické církve na Zlínsku Komunistickou Stranou Československa v letech 1948 - 1960 z pohledu archivních dokumentů. V diplomové práci jsem si vytyčil dva cíle. Primárním cílem této práce je zmapování osudů všech církevních organizací, spolků a řádů, jenž se v tehdejším Gottwaldovském - Zlínském okrese vyskytovaly. Sekundárním cílem, který je doplněním primárního cíle, je ukázat část proticírkevních opatření, která církev na Gottwaldovsku postihla a jaký byl postoj kněží či laiků vůči nim. Práce je rozdělena do několika tématických okruhů, které popisují jednotlivé oblasti perzekuce místní církve.
The Persecution of the Zlín-district-bound Roman Catholic Church by the Communist Party of Bohemia and Moravia in 1948 - 1960 from the Viewpoint of Archival Documents
Keywords: Perzekuce; Římskokatolická církev; Komunistická Strana Československa; řády (církevní mužský a ženský); Orel (organizace); česká katolická charita; skaut; učitel náboženství; kněz; zákony.; Persecution; Roman Catholic Church; Communist Party of Bohemia and Moravia; orders (male church and female church); Orel (organization); Czech Catholic Charity; Skaut (organization); religion teacher; priest; laws.