Motivace a odměňování lidských zdrojů ve vybraném podniku - Fučíková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem diplomové práce s názvem "Motivace a odměňování lidských zdrojů ve vybraném podniku" bylo provést analýzu současné situace ve společnosti O.T.E.C. CR s.r.o. z hlediska motivace a odměňování lidských zdrojů, a rovněž provést komparaci minulého a stávajícího systému motivace a odměňování pro skupinu obchodních zástupců ve společnosti O.T.E.C. CR s.r.o. a navrhnout zlepšení systému. Klíčovým zdrojem informací pro tuto diplomovou práci bylo provedené dotazníkové šetření ve společnosti. Na základě výsledků dotazníkového šetření byly navrženy následující změny: Přehodnotit stávající systém nefinančních benefitů a rozšířit jejich nabídku tak, aby více odpovídala potřebám a práním pracovníků a zároveň byla co nejúspornější pro společnost. Zlepšit formu předávání informací a hodnocení zaměstnanců. Hodnocení zaměřovat více na jednotlivé zaměstnance, ne jenom na výsledky hospodaření celé společnosti. Provázat výsledky hospodaření společnosti se stávajícím systémem odměňování.
Motivation and remuneration of human resources in selected company
Keywords: pracovní motivace; stimulace; odměňování; mzdový systém; nefinanční benefity; motivation; stimulation; remuneration; non-financial benefits