Reakce půdních vířníků (Rotifera) na chemický stres v substrátech hnědouhelné výsypky - Bizos, Jiří (Jihočeská univerzita, 2011)
Abundance a druhová skladba společenstva půdních vířníků byla zkoumána během dvou období na šesti lokalitách v oblasti Sokolovské uhelné pánve. Na každé lokalitě byly stanoveny 3 plochy, které se lišily stupněm toxicity pro vegetaci a chemickým složením substrátu. Schopnost půdních vířníků tolerovat výsypkové materiály a účinek znečištění byla studována v terénních podmínkách. Na základě výsledků se abundance a druhová skladba společenstev vířníků nelišila v závislosti na chemických vlastnostech prostředí. Společenstvo půdních vířníku bylo spíše než přímým vlivem chemického složení výsypkových materiálů ovlivněno jinými environmentálními proměnnými jako je např. vegetace.
Reaction of Soil Rotifers on Chemical Stress in Substrates of Spoil Heaps
Keywords: Rrotifera; toxicita substrátu; Bdelloidea; výsypky; reakce na stres; rotifera; substrate toxicity; Bdelloidea; spoil heaps; stress reactions