Zjištění důvodu preference mandelinky, Leptinotarsa decemlineata (Say), k některým odrůdám brambor - Samcová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2023)
Mandelinka bramborová, Leptinotarsa decemlineata, představuje v dnešním zemědělství závažný problém. Současná ochrana proti tomuto škůdci je založena především na používání insekticidů, ale mandelinka má vysokou schopnost adaptace k různým chemickým látkám. Existují odolné planě rostoucí druhy brambor, které jsou vůči tomuto škůdci rezistentní, ale na trhu není dostupná žádná rezistentní odrůda. Pro odhalení faktorů zodpovědných za vyšší odolnost Solanum tuberosum vůči defoliaci L. decemlineata bylo vybráno 12 kultivarů a testováno, zda jejich procento defoliace mandelinkou bramborovou závisí na hustotě trichomů a procentuálním zastoupení vody a vosku v listech mladých meristémových rostlin. U všech kultivarů byly zjištěny srovnatelné hodnoty obsahu vody a vosku v listech. Významné rozdíly nebyly zjištěny ani u hustoty trichomů na listech. Výjimku tvořila odrůda Rosara s velmi nízkou hustotou trichomů, která měla výrazně vyšší procento defoliace. Vzhledem k tomu, že procento defoliace u ostatních kultivarů plně nekorelovalo s hustotou trichomů na listech, musí buď hustota trichomů dosáhnout určité úrovně, aby alespoň částečně působila jako ochranná bariéra proti L. decemlineata, nebo se na rezistenci podílí více faktorů současně.
Finding the reason for the preference of Colorado potato beetle, Leptinotarsa decemlineata (Say), for certain potato varieties
Keywords: Leptinotarsa decemplineata; Solanum tuberosum; trichomy; epikutikulární vosky; skenovací elektronová mikroskopie; kryotomie; kryo-SEM; konfokální fluorescenční zobrazování; Leptinotarsa decemlineata; Solanum tuberosum; trichomes; epicuticular waxes; scanning electron microscopy; cryotomy; cryo-SEM; confocal fluorescence imaging