Renesanční pojetí perspektivy a způsoby její prezentace v současnosti - Procházka, Jan (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část práce se bude zabývat základy perspektivy, zejména objevem lineární neboli analytické perspektivy v renesanci. Text rovněž poukáže na didaktickou stránku problematiky. Praktická část navazuje na část teoretickou. Jejím cílem je vytvořit sérii třech prezentačních boardů (o minimální velikosti - A1), které jednak srozumitelně a neotřele shrnou téma lineární - analytické perspektivy, a jednak také navrhnou grafickou úpravu, atraktivní pro druhý stupeň základní školy. V práci bude zohledněna snaha o nový didaktický přístup a kvalitní grafický design.
Renaissance concept of perspective and ways of its current presentation
Keywords: perspektiva; lineární perspektiva; analytická perspektiva; zobrazovací metody; vývoj perspektivy; renesance; perspective; linear perspective; analytic perspective; viewing methods; development of perspective; renaissance