Role asistenta při integraci handicapovaného žáka - Krátká, Pavla (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných základních škol, s využitím podpůrných asistenčních služeb. Teoretická část je zaměřena na vymezení odborné terminologie, vysvětlení pojmů a forem pedagogické integrace. Podrobněji se zaměřuji na zákony a vyhlášky, jež se celou touto problematikou zabývají. Práce se dále orientuje na vysvětlení rozdílnosti mezi asistentem pedagoga a osobním asistentem, na jejich kompetence, zajištění, pracovní náplň, kvalifikaci a legislativu s tím související. Praktická část zahrnuje výzkumné šetření, jehož cílem bylo zjistit, zda jsou pedagogičtí asistenti reálně připraveni a kvalifikováni ke své práci.
The role of an assistant by the integration of disadvantaged learners
Keywords: pedagogická integrace; inkluze; asistent pedagoga; osobní asistent; legislativa; assitance service; pedagogical integration; pedagogue assistant; personal assistant; legislation