Vybrané nářeční jevy v korpusu DIALEKT a jejich prezentace ve výuce češtiny - Nachlingerová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2022)
Tématem této diplomové práce je analýza vybraných nářečních jevů v korpusu DIALEKT a možnosti jejich prezentace ve výuce českého jazyka na středních školách. Teoretická část práce se zaměřuje na představení mluvených korpusů Českého národního korpusu, zejména pak na korpus DIALEKT a jeho charakteristiku, pozornost je věnována ale i zahraničním nářečním korpusům a mapovým aplikacím. Následně jsou popsány charakteristické jevy jihočeské a západočeské nářeční oblasti, právě na tyto oblasti se analýza dat v korpusu zaměřuje. Praktická část práce je pojata didakticky a skládá se z návrhů cvičení zaměřených na vybrané jevy, které poslouží k prezentaci oblastních nářečních rysů. Cílem práce je korpus DIALEKT nejen představit, ale zejména ukázat, jak jej lze pomocí vytvořených cvičení využít při výuce českého jazyka.
Selected Dialectical Phenomena in the DIALEKT Corpus and Their Presentation in Teaching Czech
Keywords: korpus; dialekt; výuka českého jazyka; corpus; dialect; Czech language lessons