Porovnání srážek a průtoků na lokalitě Jenín ve vztahu ke koncentraci dusičnanů. - Šulcová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá vyhodnocením vlivu srážek na průtokové poměry drenážních systémů v povodí Jenín a vyhodnocení koncentrací dusičnanů v drenážních vodách při různých průtocích. Povodí Jenínského toku se nachází v podhůří Šumavy v blízkosti hraničního přechodu Dolní Dvořiště. Plochy povodí jsou podobně jako na většině okolních pozemků využívány extenzivně k pastvě. Uvedené ukazatele byly vyhodnoceny na dvou uzávěrových profilech odvodněných mikropovodí. Průtoky byly sledovány kontinuálně, jakost vody v přibližně 14-ti denním intervalu. Vyhodnocovaný hydrologický rok 2007 byl srážkově bohatý - 892 mm srážek, což představuje vlhký rok, a to i přesto, že se na povodí vyskytlo 41 dní dlouhé bezsrážkové období. Jednotlivé průtokové charakteristiky se na obou mikropovodích výrazně neliší; je to způsobeno jak přibližně stejnou plochou, tak i shodným způsobem využívání obou povodí. I přes značně dlouhé bezsrážkové období nenastalo období s nulovým průtokem. Průběh koncentrací dusičnanů na mikropovodích se vyznačuje malými výkyvy s poměrně nízkými hodnotami (C90 koncentací dusičnanů na jednotlivých profilech spadá do II. a III. třídy jakosti vod hodnocených dle ČSN 75 7221). Tyto hodnoty odpovídají nebo mírně překračují hodnoty sledované na ostatních podobně využívaných plochách v oblasti, ale jsou výrazně nižší než hodnoty monitorované v intenzivně zemědělsky využívaných povodích a dokládají pozitivní vliv zatravnění na znečištění drenážních a povrchových vod dusičnanovým iontem.
Comparison of precipitation and runoff in the research area Jenin in relation to nitrates.
Keywords: dusičnany; srážky; průtok; povodí; drenážní systémy; nitrates; precipitation; runoff; catchment; tile drainage systems