Variabilní šperk jako vyjádření osobní filosofie nositele (prakticko-teoretická práce) - Janatová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se skládá z teoretické části a praktické části. Teoretická část se soustředí na různé pohledy na šperk. Jsou to pohledy na všechny možné významy a funkce šperku jak v historii, tak v současnosti. Vymezuji zde svůj postoj ke šperku a vkládám do této práce mé inspirační zdroje, které jsou především vyhledávané ve hře a výtvarném umění. Hledám a vytvářím nápady na další možné řešení jak pojmout šperk či objekt. Praktická část diplomové práce obsahuje shrnutí vývoje mého výtvarného řešení výroby šperku inspirovaných hrou domino. V této kapitole dokládám vývoj práce od původních skic, promyšlení použitých materiálů, barev, přípravných modelů až po výsledné zpracování sad šperků.
A variable piece of jewellery as an expression of the personal philosophy of the wearer.