Vývoj zemědělství ČR v závislosti na dotační politice státu po vstupu do EU - Hlavnička, Jiří (Jihočeská univerzita, 2011)
Zemědělství, ekologie a rozvoj venkova jsou často spojovány s pojmem dotace, u které důležitou roli hraje Česká republika a Evropská unie jako poskytovatel finančních prostředků. Zemědělská politika ČR před vstupem a po vstupu do EU vycházela z vládou schválených koncepcí agrární politiky, kdy hlavně na období 2004 - 2013 byly posíleny environmentální principy trvale udržitelného zemědělství. V ČR je podpora rozvoje venkova a využití zemědělské půdy v souladu s ochranou a zlepšením životního prostředí a krajiny řešená v agroenvironmentálních opatřeních, jejichž součástí je i podpora ekologického zemědělství, která prodělala určitý vývoj. Bakalářská práce hodnotí vliv dotační politiky státu na vývoj ekologického zemědělství. Analyzuje vývoj podpory ekologického zemědělství, zjišťuje případnou změnu struktury půdního fondu a podílového zastoupení ploch v ekologickém hospodaření. Hodnotí vývoj poskytnutých sazeb a vyplacených státních finančních prostředků na podporu ekologického zemědělství.
Development of the Czech Republic Agriculture after Joining the European Union, as Related to the State Subsidy Policy
Keywords: dotace; dotační politika; ekologické zemědělství; agroenvironmentální opatření; rozvoj venkova; Evropská unie; subsidy; subsidy policy; ecological farming; agro environmental measures; rural development; the European Union