Faktory psychosociálního klimatu školní třídy na druhém stupni základní školy - Husková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se věnuje problematice vlivu faktorů psychosociálního klimatu školní třídy na druhém stupni základní školy. Cílem je zjistit, jak faktory jako prospěch žáků, odchod, resp. příchod nových žáků do třídy a specifika tříd, jednotlivých žáků a přístup učitele, ovlivňují klima ve vybraných třídách. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy související s danou problematikou. Tato část je především zaměřena na klima školy, klima školní třídy, spolutvůrce klimatu školní třídy, prospěch žáků a přechod žáků mezi prvním a druhým stupněm. Praktická část přináší konkrétní výsledky našeho výzkumu, který proběhl v průběhu dvou školních let 2016/2017 a 2017/2018 ve třech vybraných školních třídách. Diplomová práce vznikla jako součást projektu GAJU (GAJU 154/2016/S) "Připravenost studentů a čerstvých absolventů PF JU na řešení výchovných problémů žáků."
Factors of psychosocial climate in the classroom at the lower secondary school
Keywords: klima školní třídy; faktory ovlivňující klima třídy; žák; učitel; prospěch; přechod žáků z prvního na druhý stupně ZŠ; classroom climate; factors influencing classroom climate; student; teacher; transition from primary school to secondary school