Využití hlubokého stabilizačního systému jako prevence úrazu pohybového aparátu v lehké atletice se specializací na 60/100 m překážek - Rajmová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou častých úrazů pohybového systému v lehké atletice způsobené oslabením nebo nedostatečnou funkcí hlubokého stabilizačního systému. Zaměřila jsem se především na atletky specializující se na disciplínu 60 a 100metrů překážek, kde dochází zároveň i k jednostrannému přetěžování. Cílem mé práce bylo zjistit možnosti prevence úrazů pomocí posilování hlubokého stabilizačního systému páteře. Jaká je možnost prevence úrazu pohybového aparátu, ke kterým dochází z důvodu oslabeného hlubokého stabilizačního systému. Základem bakalářské práce je kvalitativní výzkum. Pro sběr dat jsem použila standardizovaný rozhovor a metody pozorování. Z metod pozorování jsem vybrala vyšetřovací metody: aspekce, palpace, test. Pro zkvalitnění vyhodnocení daných testů jsem použila i fotografie či videozáznam. Zjištěná data jsem zapisovala do tabulek. Můj sledovaný soubor byl složený ze 3 probandů, kteří museli splňovat určitá kriteria, a to : - Respondent je aktivním atletem - Respondent se specializuje na 60/100m překážek Výsledky nastínili, že nedostatečné posilování hlubokého stabilizačního systému vede často ke vzniku úrazů kolen, kotníků a bolestem zad.
Utilizing the deep stabilization system to prevent musculoskeletal injuries in athletics, specializing in 60 / 100 m hurdles
Keywords: Hluboký stabilizační systém páteře; BOSU; FLOWIN; mm.multifidi; m.transversus abdominis; stabilita; svalová dysbalance; Deep stabilizing system of the spine; BOSU; FLOWIN; mm.multifidi; m.transversus abdominis; stability; muscle imbalance