Sledování růstu a výnosu fytomasy energetických trav - Tibitanzl, Daniel (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá sledováním růstu a výnosů fytomasy u vybraných druhů energetických trav (Elymus elongatus subs. ponticus, cv. Szarvasi-1, Dactylis glome- rata, Festuca arundinacea Schreb., Phleum pratense L.) a také sledováním pokryvnosti porostů trav pomocí přístroje Sunscan v pravidelných intervalech. První část diplomové práce tvoří literární rešerše, která je zaměřena na energetické trávy a jejich pěstování, a dále se zabývá problematikou vlivu hnojení na výnosy energetických trav. K vypracování literární rešerše bylo využito odborné literatury spolu se zahraničními články. Druhá část diplomové práce se zabývá praktickým pokusem, který spočíval v odběru vzorků fytomasy a měření indexu listové plochy u jednotlivých druhů a variant trav. Nejvyššího průměrného výnosu fytomasy (7,71 t?ha-1) dosáhla Elymus elongatus subsp. ponticus, cv. Szarvasi-1. Nejnižší průměrný výnos fytomasy byl zaznamenán u porostu Phleum pratense L. 6,05 t?ha-1. Z praktického výzkumu měření in- dexu listové plochy byly nejvyšší hodnoty (LAI = 4) naměřeny u porostu Dactylis glomeraty.
Monitoring the growth and yield of energy grass phytomass
Keywords: energetické trávy; fytomasa; výnos; energy grasses; phytomass; yield