Porovnání výsledků testu spiroergometrie na běhátku a bicyklovém ergometru u elitních regionálních triatlonistů - Váňa, Jan (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem naší práce bylo porovnat elitní adolescentní a dospělé triatlonisty z Jihočeského kraje na základě výsledků ze spiroergometru na běhátku a bicyklu. Veškerá měření proběhla v Laboratoři funkční zátěžové diagnostiky na KTVS PF JU. Mezi zkoumané parametry patřila hodnoty VO2max, dechový objem, minutová ventilace, dechová frekvence, tělesné procento tuku. Zátěžové testy byly uskutečněny za pomocí běžeckého ergometru Cortex metacontrol 3 000 a bicyklového ergometru LODE Excalibrum Sport. Další využitým přístrojem pro zjištění informací o tělesném složení bylo využito bioimpedančního přístroje Tanita BC 481 MA. Jedním ze sledovaných parametrů byla hodnota VO2max, která byla u adolescentů větší než u dospělých. U adolescentů byla 67,8 ? 6,3 ml.min-1.kg-1 na bicyklu a 69,2 ? 4,9 ml.min-1.kg-1 na běhátku. U dospělých tato hodnota 67,8 ? 7,2 ml.min-1kg-1 na bicyklu a 65,8 ? 8,61 ml.min-1.kg-1 na běhátku. V ostatních námi sledovaných ventilačních parametrech, kromě dechového objemu na bicyklu jsme zaznamenali větší hodnoty u dospělých. Hodnota VO2max byla pak vyšší u obou souborů na běhátku z tohoto důvodu se domníváme, že triatlonisté jsou spíše běžci než cyklisté. Dále jsme zjistili, že rozdíl hodnoty VO2max je u triatlonistů menší, než u běžců a cyklistů. I přes nedokončený vývoj mají adolescentní triatlonisté Jihočeského kraje vyšší hodnotu VO2max než dospělí.
Comparison of results of spiroergometry on running and bicycle ergometer of elite regional triathletes
Keywords: triatlon; VO2max; VE; VT; DF; běhátko; bicykl; triathlon; VO2max; VE; VT; DF; treadmill; bicycle