Adaptace osob na podmínky výkonu vazby - Dolejš, Martin (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce ve svém úvodu seznamuje s podmínkami a právními aspekty vazby jako instituce, elementu trestněprávního systému. Přibližuje peniterciární trendy a problematiku jejich uvádění do praxe s přihlédnutím ke stavu současné společnosti a případné nutnosti zásahu spočívajícího v omezení svobody obviněné osoby. V následující části, prostřednictvím nestandardizovaného rozhovoru v rámci kvalitativního výzkumu, prakticky zkoumá, jak negativně se tento zásah projevil na psychosociální adaptaci u konkrétních jedinců v prostředí vazební věznice. V závěru naznačuje i druhou stránku problému adaptace, tentokrát člověka z vazby propuštěného, všeobecně se adaptujícího na své původní prostředí.
Adaptation of Person on Custody Execution
Keywords: Dozorce; Evropská vězeňská pravidla; kvalitativní výzkum; meritorní otázky; mimořádné události; obviněný; peniterciární psychohygiena; peniterciární trendy; penologie; presumpce neviny; prizonizace; psychosociální adaptace; vazba (útěková; koluzní; předstižná); vazební věznice; volnočasové aktivity.; Warder; European prison regulations; qualitative research; issues of fact; extra events; accused; penal psycho-hygiene; penal trends; penology; presumption of inocence; prizonization; psycho-social adaptation; custody (breakout; collusion; outdone); stockade; free time activities.