Prevalence střevního prvoka Dientamoeba fragilis ve zdravé populaci lidí a zvířat v České republice - Kašparová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2023)
Dientamoeba fragilis je kosmopolitně rozšířený střevní prvok, přičemž prevalence závisí na studované kohortě lidí a použitých diagnostických metodách. Jeho role v lidském zdraví zůstává nejasná především kvůli velmi malému počtu studií zaměřených na populaci, která netrpí zažívacími obtížemi. Hlavním cílem této studie bylo rozšířit znalosti o epidemiologii prvoka D. fragilis u zdravých lidí a jejich zvířat v České republice.
: A Cross-Sectional Study on the Occurrence of the Intestinal Protist, Dientamoeba fragilis, in the Gut-Healthy Volunteers and Their Animals
Keywords: dientamoeba fragilis; prvok; prevalence; zdraví dobrovolníci; genotyp; domácí zvířata; molekulární metody; dientamoeba fragilis; protist; prevalence; healthy volunteers; genotype; domestic animals; molecular methods