Problematika reflexe smrti v zrcadle mytologie evropské společnosti - Tylšarová, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá nazíráním smrti pod vlivem pohanské i křesťanské mytologie v Evropě. Zabývá se údajnými zkušenostmi, které lidé získali skrze zážitky blízkosti smrti (NDE), tedy nečekané, i skrze pokusy o kontakt vědomě prováděné. Zabývá se dále pojetím fenoménu smrti skrze představu mytologických bytostí se smrtí spojených, jako jsou bohové, nebo anděl smrti. Dále popisuje aktivity spojené se svátky spojenými se smrtí a záhrobím, jako jsou Velikonoce a Dušičky. Práce pokračuje zkoumáním touhy po smrti a sebevraždou, touhy po nesmrtelnosti a následně vyvíjením snah o hledání nesmrtelnosti, snahou neumřít nikdy, zachováváním života ve fyzickém těle, anebo přežitím duše, kdy se se ztrátou těla počítá. Práce se pak zabývá statistikou pozorující porodnost a úmrtnost lidí v České republice.
Problematics of reflection of death considering European mythology
Keywords: NDE smrt nesmrtelnost život mýtus mytologie záhrobí bohové svátky sebevražda; NDE death immortality life myth mythology gods holidays suicide