Vliv prostředí na krátkodobou kvalitu sluchu - Kumpová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2009)
Zvuk je jedním ze základních sledovaných parametrů v pracovní hygieně. Stále větší pozornost se věnuje i hodnocení a řízení hluku ve venkovním prostředí. Častý pobyt v hlučném prostředí může mít za následek poruchy sluchu. Při expozici zvuku o vysoké hlasitosti akutně stoupá práh slyšitelnost, a to zejména na frekvencích shodných s frekvencemi daného zvuku. Po jisté době se ale sluch vrací zpět k normálu. Při opakované expozici zvuku o vysoké intenzitě však dochází k postupnému trvalému posunu sluchového prahu. Ztráta sluchu člověka postupně vyřazuje z běžného života a je nucen tyto poruchy kompenzovat. Jako preventivní opatření v pracovním prostředí je proto zaměstnavatel povinen zajistit svým zaměstnancům ochranné pomůcky sluchu, aby byly tyto případy eliminovány. Hlavním cílem bylo prokázat škodlivost hluku v pracovním prostředí na sluch pracovníků a navrhnout možnosti řešení. Práce rovněž poukazuje na efektivitu nošení ochranných pomůcek sluchu v hlučném pracovním prostředí. Tato bakalářská práce se zabývá výzkumem prahu slyšení u pracovníků strojírenského provozu v závislosti na různých zvukových podmínkách prostředí. Při výzkumu byly proměřeny audiometrické křivky u osob vystavených po delší dobu hladině intenzity zvuku větší než 85 dB bezprostředně po expozici (po pracovní době). Naměřená data byla porovnána s referenčními audiogramy získanými za klidových podmínek (před pracovní dobou). Zpracovány byly závislosti změn hladin slyšitelnosti jednotlivých probandů na nejrůznějších faktorech, z nichž z praktického hlediska za nejdůležitější považuji závislost na druhu používaných ochranných pomůcek sluchu. V práci byly vyhodnoceny rovněž závislosti na hlučnosti pracoviště, věku, způsobu dopravy do zaměstnání a frekvenční závislosti.
The Influence of Environment on the Short-Term Quality of Hearing
Keywords: - nepříznivé účinky hluku na člověka; - prahová tónová audiometrie; - krátkodobé zhoršení sluchu; - pracovně lékařská problematika v oblasti hluku; - sluchová ztráta dle Fowlera; - hearing loss - working environment - occupational medicine - pure tone audiometry