Výchovné působení a práce s mládeží ve sborech dobrovolných hasičů v Praze a středních Čechách. - Hušek, Filip (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je zpřehlednění a analyzování výchovného působení a práce s mládeží ve sborech dobrovolných hasičů, a to v kontextu hledání možností preventivní a výchovné práce na lokální úrovni. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části jsou zpracovány základní teoretické poznatky týkající se obecné formy, pravidel a způsobů vedení mládeže ve volném čase, budou komparovány názory na výchovnou a preventivní práci. Dále práce představuje sbory dobrovolných hasičů obecně i ve smyslu práce s mládeží. Další kapitola je věnována organizaci sborů a mládeže v těchto sborech. Praktická část zkoumá zejména počty mladých členů sboru, jejich vývoj v čase, autor mapuje a popisuje provozované aktivity, jejich četnost, jejich zaměření na prevenci a výchovu a formy spolupráce s jinými výchovnými a vzdělávacími organizacemi a institucemi ve vybraných sborech v Praze a středních Čechách.
Educational activity and work with children and youth in corps of volunteer fire-fighters in Prague and middle Bohemia.
Keywords: Volný čas; výchova ve volném čase; sbor dobrovolných hasičů; kolektiv mladých hasičů; výchova; vzdělávání.; Leisure; education in leisure time; volunteer fire brigade; a team of young firefighters; education.