Spolupráce sestry pracující na dětském oddělení s anesteziologickou sestrou v péči o dětského pacienta v předoperačním, peroperačním a pooperačním období. - Žáková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Téma diplomové práce ,,Spolupráce sestry pracující na dětském oddělení s anesteziologickou sestrou v péči o dětského pacienta v předoperačním, peroperačním a pooperačním období'' jsem si vybrala z toho důvodu, že práce sester a příprava těchto dětí i jejich rodičů v tomto období mě velmi zajímá. Celé toto období a činnosti, které s tím souvisí, jsou pro všechny strany velmi náročné a zatěžující. A velmi záleží na spolupráci a komunikaci právě anesteziologické a dětské sestry, jak celé toto období dítě zvládne. Cílem této diplomové práce bylo zmapovat názory anesteziologických a dětských sester na celou problematiku jejich spolupráce a dále zjistit, zda spolupráce anesteziologické a dětské sestry má vliv na uspokojení potřeb dítěte v tomto období. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou část, která je zaměřena obecně na pediatrický obor a rozčlenění dětského věku, na obor anesteziologie a zvláštnosti v dětském věku, dále na dětskou chirurgii a ošetřovatelskou péči o dítě ve třech operačních obdobích. Praktická část je pak rozdělena na kvantitativní a kvalitativní část. Kvantitativní část je zaměřena na spolupráci anesteziologických sester a sester pracujících na dětském oddělení, tato data byla zjišťována pomocí dotazníku a kvalitativní část zjišťuje, zda spolupráce sester má vliv na potřeby u dětí v tomto období, tato data byla zjišťována pomocí pozorování dětí a rozhovorů se sestrami. Shrnutím výsledků bylo zjištěno, že hypotéza1 ,,Anesteziologické sestry a sestry pracující na dětském oddělení spolu spolupracují v předoperačním období'' - se potvrdila. Hypotéza 2 ,,Anesteziologické sestry a sestry pracující na dětském oddělení spolu spolupracují v pooperačním období'' - se potvrdila. Hypotéza 3 ,,Anesteziologické sestry mají zájem o zlepšení spolupráce se sestrami pracujícími na dětském oddělení'' - se potvrdila. Hypotéza 4 ,, Sestry pracující na dětském oddělení mají zájem o zlepšení spolupráce s anesteziologickými sestrami'' -se potvrdila. V kvalitativní části bylo zjištěno, že spolupráce sester má vliv na uspokojení potřeb dítěte v tomto období. Poznatky z této diplomové práce mohou být využity dětskými i anesteziologickými sestrami, nebo dalšími zájemci o danou problematiku, pro lepší přípravu dítěte na operační období, pro kvalitnější uspokojení potřeb dítěte v tomto období a celkově pro poskytování komplexnější péče v tomto období.
Cooperation between a nurse working at a children’s ward and an anaesthetic nurse in care of a child patient in pre-operation, per-operation and post-operation periods
Keywords: dítě; sestra; operace; spolupráce; péče; child; nurse; operation; cooperation; care