Identifikace látek v reálných vzorcích pomocí přenosného Ramanova spektrometru - Hrdina, Richard (Jihočeská univerzita, 2012)
Název práce: Identifikace látek v reálných vzorcích pomocí přenosného Ramanova spektrometru Přenosný Ramanův spektrometr Ahura First Defender je přístroj, určený k identifikaci neznámých pevných a kapalných látek. Cílem této diplomové práce bylo ověřit možnosti využití přenosného spektrometru First Defender a vypracovat návrh metodiky pro práci s ním. Předmětem zkoumání byly přesnost výsledků a sběr poznatků z ověřovacích měření shora uvedeným přístrojem. V úvodní teoretické části je nastíněna problematika chemického průzkumu v rámci Hasičského záchranného sboru České republiky, jejímž částečným řešením je používání přenosného spektrometru First Defender. Dále je popsána problematika odběru vzorků a možností detekce vzorků prostředky chemického průzkumu. Následuje popis samotného přístroje včetně vysvětlení principu Ramanova jevu, na jehož základě je přenosný spektrometr schopen neznámé pevné a kapalné chemické látky identifikovat. V praktické části je popsán postup a způsob provedení ověřovacích měření přístrojem. Výsledky jsou shrnuty do tabulek a procentuální úspěšnost měření přístrojem je vyhodnocena v tabulkách a grafech. Prostřednictvím diskuze jsou prezentovány zjištěné poznatky týkající se manipulace s přístrojem, způsobů identifikace vzorků a vlivu matrice na identifikaci vybraných chemických látek ve sledovaných vzorcích. Odborných znalostí a zkušeností bylo použito pro vytvoření návrhu metodických postupů pro identifikaci látek v reálných vzorcích, koncipovaných jako souhrnný informační zdroj popisující postupy, zásady a doporučení. Na základě všech výsledků a poznatků je v závěru práce potvrzena hypotéza, že používání přenosného Ramanova spektrometru je velkým přínosem pro identifikaci neznámých látek v reálných vzorcích.
The Identification of Substances in Real Samples Using Portable Raman Spectrometer
Keywords: Charakterizace neznámé látky; Chemický průzkum; Identifikace neznámé látky; Ověřovací měření; Rayleighův rozptyl; Ramanův rozptyl; Reálný vzorek; Spektrometr First Defender; Characterization of unrecognized substance; Chemical monitoring; Identification of unrecognized substance; Measuring tests; Rayleigh scattering; Raman scattering; Real sample; Spectrometer First Defender