Problematika plánování radioterapie nádorů lokalizovaných v oblasti nosu - Ježková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2009)
Radioterapie je konzervativní léčebná metoda, která se uplatňuje při terapii nádorových onemocnění. Jejím cílem je homogenní prozáření nádorové tkáně a současné šetření okolních zdravých orgánů. Distribuce dávky v homogenním materiálu, při kolmém dopadu centrálního paprsku, nepředstavuje fyzikální problém. V klinické praxi, při ozařování jednotlivých nemocných, se však denně setkáváme s problematikou týkající se ozáření nehomogenních objemů a nerovných povrchů. Práce se zabývá ozářením nádorů lokalizovaných v oblasti nosu, které je spojeno s problematikou ozařování nerovných povrchů. Řešením je použití jednoduchého kompenzačního bolusu. Jeho aplikací lze dosáhnout homogenního prozáření cílového objemu dle doporučení ICRU Report 50.
Treatment planning problems of tumours localized in nose area
Keywords: Radioterapie; ozáření nerovného povrchu; kompenzační bolus; oblast nosu; kožní nádory; Radiotherapy; unequal exposure surface; compensatory bolus; area of the nose; skin tumors